• HR
 • EN
 • DE
 • Hodočašće u Rim

  I nas je put odveo u Rim

  U godini milosrđa radnici PAN-Tvornice papira Zagreb d.o.o. na svom hodočašću su posjetili glavni grad Italije, Rim i Dom hrvatskih hodočasnika u Rimu ”dr. Ivan Merz”.

  Svoje putovanje u vječni grad započeli smo u Zagrebu, gdje su se okupili radnici iz Donjih Andrijevaca i radnici iz Zagreba. Naš suputnik i mentor bio je pater Božidar Nagy, a turistički vodič gospodin Slavo Mandurić. Nakon dvanaest sati veselog i zanimljivog putovanja stigli smo na večeru u Dom hrvatskih hodočasnika, gdje su nas dočekali s osmjesima na licima i toplom večerom. Svi smo dobili sobe za čije su uređenje bili zaslužni hrvatski hodočasnici. I tako je krenula naša pustolovina.

  Prvi dan zaputili smo se u Vatikan. Taj grad-država zavrijedio je da mu damo apsolutnu prednost. I na početku veliko iznenađenje: ogroman broj ljudi nalazi se na trgu, u bazilici, u i oko vatikanskih muzeja. I onda najljepši trenutak, Angelus: Papa je držao svoju propovijed. Bili smo sretni, jer ne kaže se uzalud: ”nisi bio u Rimu, ako nisi vidio Papu”. Mi smo ga vidjeli, istina izdaleka, ali bilo je impresivno. A obilazak Vatikana ne može se opisati riječima. Djeluje nestvarno, jedan drugi svijet, svijet mira, uzvišenosti, ljepote, bogatstva.

  Ostalih pet dana našeg putovanja djelovali su kao povratak u prošlost. Samo ćemo nabrojati neke od znamenitosti koje smo vidjeli, doživjeli, opipali i znamenitosti koje su nas dirnule.

  Od Pantheona, Koloseuma, Sikstinske kapele, Foruma, Titovog slavoluka, Oltara domovine, Fontane Di Trevi, možemo reći da smo prošli sve od dna mračnih Katakombi pa sve do vrha Bazilike sv. Petra. Posjetili smo sve četiri bazilike Magiore, prošli kroz sva sveta vrata, te se naslušali raznih priča. Od priče o Michelangelu koji je sa samo 24 godine napravio veličanstvenu Pietu, od koje vam zastaje dah, priče o Bosanskoj kraljici Katarini Kosači čije je tijelo počasno položeno ispod ploča u Bazilici sv. Marije od nebeskog oltara, pa sve do priče o nama važnoj kapeli sv. Venancija, u kojoj su pokopani hrvatski mučenici.

  Na radost cijele firme, pater Božidar Nagy uručio je našem direktoru gospodinu Marinku Mikuliću ciglu iz Bazilike sv. Petra, koja sada ponosno krasi prostorije naše tvornice.

  Zadnji, peti dan oprostili smo se s radnicima i volonterima Doma blaženog Ivana Merza i s rimskim zidinama i ljepotama, te smo se zaputili prema domovini. Unatoč raznim dogodovštinama, od krađe stvari, gubljenja kolega, puknute gume, svi smo došli domovima živi,  zadovoljni i zdravi. Svako iskustvo s ovog putovanja učinilo nas je bogatijim osobama, i boljim kolegama.

  Slike s putovanja možete pogledati u našoj galeriji.