• HR
 • EN
 • DE
 • Projekt Dravacel

  Dravacel – proizvodnja papira, kartonske ambalaže te geotermalne energije

  Projekt DRAVACEL podrazumijeva izgradnju tvornice celuloze kapaciteta 185.000 tona godišnje i tvornice papira kapaciteta 440.000 tona godišnje te izgradnju geotermalne elektrane snage 10 MW i bioelektrane snage 15 MW.

  Buduća tvornica bit će smještena u Slatini u okviru Industrijske zone Trnovača na površini od 81.392 m2 (geotermalna elektrana = 5.000 m2 + bioelektrana = 4.000 m2 + tvornica papira i celuloze = 72.392 m2)

  Projekt se temelji na neovisnim stručnim istraživanjima koja su utvrdila da postoje velike geotermalne rezerve u blizini grada Slatine. Te bi rezerve bile više nego dostatne da namire proizvodnju papira i celuloze. Budući da 18% troškova u proizvodnji papira i 35% troškova u proizvodnji celuloze odlazi na toplinsku energiju, dok 13-14% troškova u obje proizvodnje čine energetski troškovi, ovako strukturiran projekt nudi znatno niže troškove proizvodnje papira.

  Također, koristila bi se i napredna proizvodna tehnologija, a s ciljem dodatnog unapređenja konkurentnosti proizvoda već je podignut rasadnik celulozne trave koji bi snabdijevao proizvodnju papira celuloznom sirovinom.

  Prva faza uključuje izgradnju prve jednice, kogeneracijskog postrojenja za proizvodnju električne i toplinske energije iz geotermalne energije. Ostale 3 jedinice (distribucijski sustav vruće vode preko 100°C predviđen za potrebe grada Slatine, distribucijski sustav vruće vode ispod 100°C za potrebe pojedinih podprojekata i procesa) su planirane da budu implementirane 2 godine nakon početka rada kogoneracijskog postrojenja.

  Planirana investicija u izgradnju tvornice celuloze i papira iznosi 223.000.000 EUR, u elektrane 90.000.000 EUR tj. ukupno 313.300 000 EUR.

  Patentirana tehnologija koja će biti primjenjena u tvrtki Dravacel je predstavljena pred papirnom industrijom Njemačke u PTS institutu u Münchenu 1. i 2. srpnja 2014. godine (www.ptspaper.com), a nakon toga 25. studenog 2014. godine na European Paper Week – Europskoj konvenciji papirne industrije u Bruxellesu, CEPI, (www.cepi.org). U našem istraživanju sudjelovala je prof. dr.sc. Branka Lozo, voditeljica Katedre za grafičke materijale Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (www.grf.unizg.hr), dr.ing. Arie Hooimeijer s Instituta za papir i karton iz Nizozemske, KCPK (www.kcpk.nl), dr. Mateja Mešl s Instituta za celulozu i papir iz Ljubljane, ICP (www.icp-lj.si), te PAN – Tvornica papira Zagreb d.o.o.

  Na linku možete vidjeti tehničke specifikacije celuloze, koja je bolja od celuloze od drveta.